Design

A Family Joins Hands to Restore a Crumbling Farmhouse in South Africa


Architect Lee de Wit and his relatives work together to create a getaway where nearly everything in sight tells a story.

More than a decade ago, Lee and Lauren de Wit moved to a rural hamlet northwest of Johannesburg with their son, Leo. Lee’s family had long cultivated this land—in fact, the original farmhouse had been inhabited by his grandfather—but the structure had been torn apart by the years.

“It’s a beautiful, lush area with a stream running through it,” Lee says. “It’s set within the Cradle of Humankind, a UNESCO World Heritage site.” 

It took four years for Lee and his family to build this property, and they focused on using repurposed materials found on the land. 

Photo by Elsa Young

The kitchen island is anchored by massive boulders sourced on-site, and the walls and ceiling are clad with wood from fallen logs found on the property.

Photo by Elsa Young

As an architect, Lee is used to thinking about how a project relates to its location, and balancing a building’s form with its surroundings in a delicate dance of materials and light. When he considered this dilapidated farmhouse, it felt as if those stakes of give-and-take were somehow higher. This was his family’s home, a place where relatives lived and worked together for a century—and it rested on soil where humanity’s ancestors once stood.

If he were to update the farmhouse, he decided that he would aim for it to speak for the past and present on a personal yet universal level. That’s a lot to ask—so for years, the farmhouse stayed untouched. 

Read More   Design System Resource

The kitchen is steps from the garden, which grows as an ever-changing backdrop at the far end of the room. 

Photo by Elsa Young

It wasn’t until 2016 that Lee and his family decided to move ahead with a renovation—only they were going to do it under specific terms. “We gave ourselves the task of reusing every available material possible,” he says. “Through the process of making something new out of an existing fabric, we sought to root the property in history against the backdrop of indigenous wilderness.”

The home is meant to be a gathering place for friends and family, and it’s designed so that groups of three to 20 can feel at home. A long banquet of seats caters to easy entertaining.

Photo by Elsa Young

The bulk of the floor plan was present, he says, as were most of the materials. It was just a matter of figuring out what should go where. Lee imagined that the farmhouse would be converted into an oversized kitchen and living space overlooking an expansive garden, where family and guests could grow vegetables and source herbs without needing to go into the city.

A massive, swinging pivot door connects the bedroom to a small courtyard with an outdoor shower.

Photo by Elsa Young

There would be necessities like a bedroom and two bathrooms, as well as luxuries like an outdoor shower and a lounge. “I wasn’t thinking that this would be a house for anyone in particular,” he says. “I wanted it to have a wider purpose of connecting its occupants to nature and history.” 

Read More   Waterfront Beach Residence by Tyler Engle Architects

The bedroom door opens to nature on an axis, creating an interesting approach to indoor/outdoor living. 

Photo by Elsa Young

Over the course of four years, whenever he, his family, and their relatives had time, they would build the farmhouse together. “My father taught me how to build a house,” Lee says. “The words ‘food’ and ‘kitchen’ are basically interchangeable with my mother to me, while my brother Wesley taught me what a garden is.”

The original barn became the footprint for the kitchen and living space, which they reinforced with a concrete skeleton, while the garage became a bedroom. The family filled out the rest using whatever materials they could find on-site.

In the bathroom, repurposed stones serve as open shelving, while metal faucets add a bit of shimmer beside them.

Photo by Elsa Young

Lee and his family cleaned up old bricks and repurposed them in walls, and they cut the existing rafters to cast a steeper structural pitch. The roof was riddled with holes, but Lee discovered that a lightweight concrete could repair and insulate it.

His father, meanwhile, cut planks from fallen oak and eucalyptus trees nearby, and then let them dry out for a year. Then they installed the eucalyptus as floorboards, used the oak to cover the walls and ceilings, and added the offcuts to the kitchen counter. That’s just a small part of all the ways the family found solutions in their surroundings.

“The problem of discarded waste became a solution,” Lee says. “We had to think creatively on how to reinvent different approaches to conventional norms—the biggest difficulty was how to make a homogenous whole.” 

Read More   Urbania is an interactive exhibition about city planning in Prague

The bathroom is enclosed in pink vinyl sheets that provide privacy and echo the color of the sunrise and sunset.

Photo by Elsa Young

Nearly every inch of the home and garden is a patchwork of repurposed souvenirs—and if there’s something new, it has a story. For instance, the bathroom is enclosed in pink vinyl sheets to provide privacy, and it also resembles the horizon at sunrise and sunset. The kitchen backsplash reflects the shades of the recycled trees, and the bedroom overlooks the retaining walls that the family built for pastures long ago.

“Time wasn’t the determining factor of this project,” Lee says, noting that it was finished in 2020. “We focused on the concept of sustainability, and four years gives an indication of that commitment.”

“The problem of discarded waste became a solution,” says Lee.

Photo by Elsa Young

Related Reading:

A Magical, Off-Grid Guesthouse Disappears Into the South African Bushveld

An Inviting South African Cottage Embraces its Seaside Locale

Project Details:

Architect of Record: Lee de Wit

Builder: Q-bic Construction



READ SOURCE

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.